nedjelja, 14. lipnja 2015.

Nepisana pravila Bele


Bela nije igra u kojoj je imperativ zvanje već pravilna procjena i umijeće kombinatorike kao uostalom kod većine kartaških igara.
Neki misle da je važno što više zvati no od takvih forsiranih zvanja ima jako malo koristi. Obično ispadne da se u takvim zvanjima ako se prođe upiše tek nekoliko bodova u plusu. 
Veliki rizik a mala korist. 
Zove se onda kada se u svojim kartama ima najmanje otprilike 70% prolaza. Ne zove se na asa. Primjer lošeg zvanja: imate u jednoj boji asa,cenera i babu no osim toga nemate aseva ni punih karata a ipak bi zvali..no to je jako riskantno zvanje jer ukoliko vaš partner nema dečka i strani as mogućnost za pad je velika. Ili 7,8,9 bez ikakve pratnje. Asevi su vrlo važni za prolaz čak i ako imate 4 manja aduta. Za razliku skoro je sigurno da imate prolaz ukoliko zovete recimo na dečka i 2 manja aduta ali imate uz to i 2 strana asa. U svakom slučaju puno malih karata u adutu bez pratnje je veliki rizik za prolaz.

IGRA:

U igri su najvažnije dvije stvari. Brojiti adute i pravilno se odbacivati.
Adute se mora brojati ako ništa drugo da bi se znalo u kojem trenutku ostale boje u igri postaju ključne.
Pravilno odbacivanje: Vaš partner je pozvao aduta. Pretpostavimo da ima puno jakih aduta te je moguć štih mač ( protivnici ne dobiju ni jedan štih). Počinje igra i partner adutira štih za štihom u takvoj situaciji strašno je važno da se pravilno odbacujete. To znači da nakon što ste odgovorili na adute (ukoliko ste ih imali) odbacujete boje u kojima ste sigurni da nećete imati štihova tj. u kojima nemate asa. Boju u kojoj imate asa čuvate i ne odbacujete je! Tako će vaš partner znati nakon što odigra ono što želi koju boju da otvori da vi realizirate svoje štihove. Ukoliko nemate ni u jednoj boji asa onda čim je to moguće miješajte boje i to tako da odbacujete od najslabije boje prema onoj u kojoj je eventualno moguć neki štih. Važno je kad se boje miješaju ne odbacuje se par karata jedne boje pa onda druge i treće već se odbacuje odmah po jedna karta od svake boje da bi partner što prije vidio da vi u kartama nemate ništa i prema tome odigravao karte.

Odigravanje 2:
Kada ste vi zvali i imate u rukama dovoljno aduta i drugih karata (as) za siguran prolaz i nakon što odigravajući vidite da ste prošli možete pokušati ostvariti štih mač. Primjer: imate u adutu dečka,9,asa,i još 2 manja aduta...igrate i pokupili ste sve adute, pažljivo gledate što odbacuje vaš partner i ako vidite da čuva jednu boju nakon što ste pokupili svoje štihove otvorite mu tu boju koju on nije igrao i na taj naćin ostvarite dodatne štihove a možda i štih mač.

Odigravanje 3:

kada je recimo vaš partner prvi na štihu a vi pokupite štih koji je on započeo dužni ste mu vratit tu boju ukoliko je imate . On je tu boju igrao iz dva moguća razloga; ili mu je to najduža boja pa je ponovno igranje te boje način izbijanja aduta protivnicima (oni će vjerojatno rezati tu boju) ili vaš partner ima punu kartu u adutu (osim dečka) koju želi spasiti a karta koju je odigrao mu je jedina u toj boji . Tako ce vaše vraćanje te boje omogućiti partneru da spasi aduta.

dileme i trileme:

vaš partner je zvao a vi ste na štihu prvi; u adutu imate solo 9.
Da li podigrati tu kartu partneru i njome izbiti aduta protivnicima?

Odgovor je ne. 9 se može podigrati jedino kada ste sigurni da vaš partner ima dečka (pokazao je zvanje).

Ista situacija ali umjesto 9 imate solo 7.

Neki kažu da se ni 7 ne podigrava no neki proračuni su ustanovili da je bolje podigrat nego nepodigrat solo 7.
Vrlo su male mogućnosti da oba protivnika imaju najmanje adute (8 i dama) i da će partnerov dečko pokupiti samo te adute i tako otvoriti put njihovim jakim adutima ukoliko ih imaju.

NAŠE mišljenje se priklanja teoriji da se 7 podigrava.

Vaš partner je zvao na mus a vi ste na štihu; trebali mu podigrat aduta ili ne?

 Neki kažu ne, neki da, no i tu su proračuni utvrdili da je manje štete ukoliko se podigra adut nego prepusti sve slučaju. Dakle podigrat adut na mus.

A sad da čujem vas majstori bele J



Broj komentara: 28:

  1. Ovo sam pročitala i znači mi, a sd čekam komentare "doktora" ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. ajmeee neznam odakle da počnem hahahahahhaha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. evo gaaaa ajmo sad nešto pametno da mladi nauče

      Izbriši
  3. evo ovako sa ovim se slažem:U igri su najvažnije dvije stvari. Brojiti adute i pravilno se odbacivati.Ostale cake da napišem pa da i drugi nauče belu :) Dileme i trileme
    vaš partner je zvao a vi ste na štihu prvi; u adutu imate solo 9.
    Da li podigrati tu kartu partneru i njome izbiti aduta protivnicima?
    solo 9 igram samo u slučaju da mi partner pokaže 50 + bela :) ukoliko nema onda zaigravam što manju kartu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. odlično, to ćemo dodati u tekst..ajmo dalje doktore

      Izbriši
  4. slučaj sa solo 7 eh sad ako je zaigram dajem do znanja partneru da imam i 9 možete je zaigrat ukoliko vidite zvanje u adutu od partnera samo u tom slučaju i jedino tako

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja ako igram suhu 7 imam 9 ,a i ako nemam 9 jak sam u stranoj karti i u tom slucaju cu vecinom podigrati solo 7

      Izbriši
  5. Lepo Noa, može sad i neka "doktorica" znamo mi da ti znaš :)

    OdgovoriIzbriši
  6. zadnja dilema mi je najlakša uvijek zahtjevam od partnera da mi zaigra aduta jedino u slučaju da imam zvanje naravno prikazano npr 8 9 10 onda naravno ako već vidi pa zar nebi bilo glupo zaigrat asa :)

    OdgovoriIzbriši
  7. hvala nadamo se da će se i drugi vrhunski majstori belanja uključiti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja neću,al vas pozorno pratim...od Noe već dosta naučio ;)

      Izbriši
  8. evo 2 neslaganja sa pravilima: prvo,9 igram onda kad imam i asa aduta, ili kad je partner pokazao zvanje ,50 do asa ili kad sam toliko jak u strancima pa idem na stiglju, drugo, kad moj zove i ne igra aduta u 99% slucajeva ide okolo da ja podigram ad. pozdrav..

    OdgovoriIzbriši
  9. Ok su pravila. Problem je jedino u tome što server djeli katre kako nigdje nikad u živoj igri nisam vidio niti imao. Radio sam 6 godina u casinu i isto tako uspoređujući sa svim ostalim igrama jako je nerealna podjela karata.
    U svakoj drugoj partiji (odnosi se do 1001) bude sto ili više zvanja, štiglji isto previše...
    Uživo se puno rjeđe dobivaju tolika zvanja i čišćenja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahah da casina su sigurno primjer "poštenog" djeljenja karata , jako ste nas nasmijali

      Izbriši
  10. pa dobro bez ljjutnje i bez brisanja komentara...eto kupit cu zlatnike obecavam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne mozete jer nemate vise pristup "nepostenoj" igri

      Izbriši
    2. jako ste azurni kad su primjedbe u pitanju sto idu na vas racun, a malo ili nikako ste zainteresirani za svoja vlastita pravila igranja ove igre tj oduzimanje zbog namjernih izlazaka, psovanja, vrjedjanja...i onda kad vam se javi izrevoltiran igrac kao ja koji je cisti zeleni bez odustajanja i izgubi 15-20 partija uzastopno onda ste brzi za ZABRANU jer ste se nasli kao uvrjedjeni...nisam vise sigurna kakve vi igrace uopste zelite u vasoj igri jer jedno govorite drugo radite. Pozdrav

      Izbriši
    3. Lijepo ste napisali da vas varamo. Zabranili smo vam pristup jer pazimo na vas kao covjeka. Do vi dje nja!

      Izbriši
  11. ako je moj uzeo a ja imam suhu 9,podigrati cu je ako imam jaku stranu za preuzeti bez obzira imao moj untera ili ne, ili ako je uzeo a njima treba samo stih za van opet cu je igrati probati stiglju

    OdgovoriIzbriši
  12. Odgovori
    1. pokušao sam jednu sliku vrjeđanja poslat da mladi vide kako se nebi trebali ponašat jer takvima nije ovdje mjesto

      Izbriši
    2. Mi je vidjeli ali ne znamo jesi li je uspio objaviti. Uglavnom u potpunosti se slazemo da takvima ovdje nije mjesto. Objavit cemo ih na portalu na njihovu sramotu

      Izbriši
  13. iu principu se ne podigrava ako je partner zvao na mus, ukoliko ima zvanje a zvanje je u adutu pa vidiš što ima, ili imam sama kartu da mogu podigrati podigravam,

    OdgovoriIzbriši
  14. ja igram super kad imam dobre karte sa losim kartama sam veoma los igrac

    OdgovoriIzbriši

svako vrijeđanje znači zabranu komentiranja